Краса з ниток: Виставка робіт Тетяни Протчевої

23.02.15, 18:00

Нещодавно у картинній галереї ПетраОссовського «Світ і Вітчизна» відкрито виставку робіт Тетяни Протчевої «Краса з ниток». Це вже другий, лише за 2015 рік, спільний проект Музею вишивки(м. Київ) та Кіровоградського обласного художнього музею з популяризації творчості унікальної майстрині вишивки, роботи якої можна побачити закритими очима.

15 січня 2015 рокув Кіровоградському обласному художньому музеї вже булорозгорнуто невеличку експозицію робіт «Світла ниточка долі» Тетяни Протчевої. Ця експозиція, в якій до речі було представлено лише п’ять вишитих робіт із колекції мисткині,проходила як промоушенмайбутньої виставки майстрині, яку авторка планувала представити в галереї «Єлисаветград». Але означену виставкупрезентовано в іншій галереї нашого міста, а саме у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». І необхідно зазначити, що саме в даній галереї є можливість вільного доступудо експозиції різними категоріями відвідувачів, а саме людей з обмеженими можливостями та на інвалідних візках. Тобто виставку мають можливість відвідати усі бажаючі!

Тетяна Іванівна Протчева киянка. Не маючи спеціальної мистецької освіти Протчева Т.І. досконало оволоділа як традиційною так і новітньою технікою сучасної вишивки. Талановитою майстринею було створено новий напрямок мистецтва «3D» вишивки «Glow Art». У 2010 році у місті Києві було відкрито Музей вишивки з незвичайною «Живою Галереєю». У категорії «Мистецтво, вперше» Тетяна Протчева отримала диплом «Книги рекордів України» за презентацію нового методу зображення вишивки спеціальними нитками, що світяться у темряві: монохромна вишита ікона«Ісус Христос у терновому вінці», виконана в техніці хрестик на бавовняному полотні.

Унікальну колекцію світових імен вишито в рамках Міжнародного художнього проекту «Glow Gallery». Образи Стіва Джобса, Леонардо да Вінчі, Тараса Шевченка, Ісуса Христа… проявляються в темряві і стають ніби співрозмовниками з відвідувачем.

Творчість Тетяни Іванівни знана не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Протягом останніх років колекція унікальних робіт (картини на біблійну тематику, що світяться у темряві) експонувалася в Експоцентрі України, Києво-Могилянській академії, бібліотеці імені Вернадського, музеї Павла Тичини, Британській Раді, Верховній Раді України; в США, Франції (посольство України), Японії (ЕХРО 2005), Китаї (ЕХРО 2010), Шотландії, Ізраїлі, Бразилії та ін. Вишиті роботи майстрині знаходятьсяв музеях світу і приватних колекціях представників української та закордонної еліти. Тетяна Протчева дійсно гідно репрезентує Україну на світовому рівні, сучасне мистецтво української вишивки.

На виставці представлений різноплановий творчий доробок мисткині. Зокрема, це вишиті ікони: «Божа Матір Володимирська», «Божа Матір Казанська», «Святий Миколай Чудотворець», «Серафім Саровський», «Ісус Христос», «Моління», ікона в 3D«Ісус Христос» та вишитий рушник із зображенням лику Ісуса Христа в традиційній кольоровій гамі, яка характерна для Центральної України, вишитий текст молитви Оптинських Старців; серію видатних особистостей: «Гіппократ», «Даю, дарую» - портрет Галшки Гуревичівни», «Анна Ярославівна – королева Франції», «Чарлі Чаплін» та рослинні мотиви «Дерево життя», «Ялинка», «Дуб». Доповнюють експозицію друковані матеріали, які висвітлюють творчий шлях майстра української вишивки - Тетяни Протчевої.

Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!