​Андріївські вечорниці: Ворожили на щасливу долю та на майбутнє!

13.12.14, 12:00

Сьогодні, 13 грудня відзначаємо чудове свято апостола Андрія Первозданного. У давній легенді говориться, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й у Києві.

Літопис, який датується XIII століттям, містить переказ про заснування Києва Андрієм Первозванним: «На цих горах засяє ласка Божа, буде велике місто...»

З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним із найтаємничіших та найзагадковіших. Незважаючи на те, що Андрій Первозванний – християнський святий, обряди і традиції цього дня сягають дохристиянських часів.

На Андрія жінки не пекли хліба, не шили і не пряли.Раніше, напередодні цієї дати прийнято було збиратися на Андріївські вечорниці. Це веселе дійство із жартами та сміхом, іграми, обрядами і забавами.З особливим нетерпінням на це свято чекала молодь, тому що в андріївську ніч парубкам дозволялося бешкетувати, а дівчата цієї ночі могли дізнатись свою долю.

Працівники відділу мистецтвобласної бібліотеки для юнацтва ім. О. М. Бойченка провели Андріївські вечорниці для студентів Кіровоградського медичного коледжу ім. Є. Й. Мухіна. Учасники ворожили на свою щасливу долю та на майбутнє, танцювали, співали пісень, грали в ігри.

Дівчата гадали на персні, писали на аркушиках паперу імена судженого, змагалися із хлопцями у пришиванні ґудзиків до аркуша паперу, перебирали крупу на швидкість. І звичайно ж, не обійшлось без символічного кусання калити!...



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!