​Шлях до Європи: З першого листопада старт!

03.11.14, 15:31

З першого листопада частково вступила в дію Угода про Асоціацію України та ЄС. Що це означає для кіровоградців?! Звісно, цей документ у першу чергу лежить у політичній площині, хоча 80% його змісту присвячено зоні вільної торгівлі. Протягом останнього року і влада, і громадські активісти, і журналісти доклали чимало зусиль, щоб подолати тиск Росії і підписати документ. Багато було зроблено, але не менше роботи попереду! Втім, досить про політику – в останні тижні її й так було забагато, - поговоримо про економіку.

Часткове застосування Угоди про асоціацію з ЄС з першого листопада стосується усіх розділів документу, окрім зони вільної торгівлі. Натомість Брюсель погодився, щоб українські товари і далі вільно надходили в Євросоюз, а от український ринок захищений митами від конкуренції із європейськими товарами.Більше про цю частину угоди поки говорити не будемо – краще розберемося, які кроки треба зробити у таких важливих для Кіровоградщини сферах економічного співробітництва, як енергетика та сільське господарство. Ці два напрямки особливо актуальні для нашої області, яка була, є і, мабуть, залишатиметься аграрною. З однієї сторони ми володіємо таким багатством, як чудові грунти і гарний клімат, з іншого Кіровоградщина – бідна область і середній рівень заробітної плати в агропромисловій галузі у нас нижчий, аніж по Україні. Перейти «рубікон» у дві тисячі гривень кіровоградським роботодавцям у сільському господарстві вдалося не так давно. У тому числі – завдяки створенню нових підприємств, що виробляють пілети, наприклад, із соломи, яка до того залишалася на полях. У кількох районах області за останні роки було збудовано з десяток міні-заводів та ліній із виробництва пілетів.

Пілети, що виробляються на підприємства у м. Долинка
Пілети, що виробляються на підприємства у м. Долинка
Також історично склалося, що саме у нас, на Кіровоградщині б’ється енергетичне серце держави. Поклади урану, який видобувається у регіоні, а також запаси бурого вугілля, оптимальне застосування якому досі шукають, це ті «козирі», які можуть дати області серйозний поштовх до розвитку. Якщо разом з цим буде відбуватися перехід на альтернативне паливо і впровадження європейських стандартів енергозбереження, то Кіровоградщина зможе протистояти загрозі зменшення постачання російського газу. А от завданням максимум для влади, мабуть, залишається переведення усіх соціальних установ на альтернативне паливо. Адже, наприклад, тільки обласний онкодиспансер, перейшовши із газу на тріску, зекономив за рік мільйон гривень! Та й Олександрійський буровугільний комплекс – із незаслужено забутого і доволі проблемного – може перетворитися на досить перспективний варіант. Свого часу ним цікавилися китайські інвестори, але, очевидно, і європейським компаніям може бути цікавий цей об’єкт. Потрібна тільки ініціатива місцевої влади і участь у таких програмах, які, наприклад, фінансуються Європейською Комісією у рамках ініціативи «Угода мерів».
Робота фонду NEFCO
Робота фонду NEFCO
Готуючи цю статтю, ми не могли не взяти коментарі у кіровоградців, які ще «позавчора», не чекаючи на кроки української влади у напрямку до Європи, почали працювати над тим, щоб наша держава і Кіровоградщина були енергетично незалежними, стабільними і процвітаючими. Перший коментар з приводу перспектив після початку часткового застосування Угоди ми взяли у кіровоградця Андрія Каташова, який є технічним радником фонду «NEFCO» - Північної Екологічної Фінансової Корпорації в Україні. Фонд NEFCO видає гранти і місцевим органам влади, і бізнесу – у сферах енергоощадності. За словами пана Андрія, фонд півроку тому поліпшив умови отримання українськими підприємствами грантів (позик) на впровадження енергоощадних програм. Були такі гранти і для Кіровоградщини. «Фонд працює на максимально вигідних засадах із місцевими підприємствами та із органами місцевого самоврядування, і рівень співпраці залежить скоріше від того, в якому стані на локальному рівні знаходяться підприємства чи установи. Тож, ми на крок попереду інших фондів», - зазначив Андрій Каташов.

Опалення системами UDENs
Опалення системами UDENs
Є на Кіровоградщині і компанії, які не чекають «милості від природи» чи від інощемних донорів, а нарощують об’єми виробницва, впроваджують інновації та самотужки виходять на світові ринки у сфері енергоощадності. Мова про компанію «Умный дом», яка створює системи автономного інфрачервоного електроопалення UDEN-S. Однакові за витратами, але у півтора рази дешевші в установці, аніж газові котли, ці системи забезпечують як основний, так і додатковий обігрів приміщень – від квартир та офісів до великих торгових центрів і бюджетних установ. Тетяна Тітова, генеральний директор компанії, розповіла нам, що досвід встановлення енергоощадних систем дозволяє суттєво скоротити витрати на опалення – як у соціальних установах, так і у приватних оселях. Наразі попит на ці системи, які виробляються у Кіровограді, високий як по Україні, так і за кордоном. «Енергоефективні будівлі є ключем до газової незалежності – коли температура знижується, а відносини із експортером газу – Росією, – залишаються напруженими, Україна може скоротити імпорт газу і викиди вуглецю, але для цього потрібно робити всі будівлі більш енергоефективними та дружніми до відновлюваних джерел енергії», - переконана пані Тетяна.

Її думку поділяються і європейські експерти, стверджуючи, що збільшення інвестицій в енергоефективність приводить до суттєвого скорочення споживання газу у першу чергу у будівлях, а не у промисловості. Житлові будинки приблизно складають у частині «будівель» майже дві третини попиту, в той час як на офіси та інші нежитлові будівлі припадає решта. Тож, всупереч поширеній думці, Україна може бути енергетично незалежною, якщо не просто говорити про це, а робити реальні кроки. Як, наприклад, було зроблено у Новоукраїнському районі на Кіровоградщині, де працює сонячна фотоелектрична станція «Іванівка». Займаючи площу у 2,7 га, вона має загальну потужність фотоелектричних модулів у розмірі 1,331 МВт. Установка може забезпечити електроенергією весь Новоукраїнський район, а це понад 43 тисячі мешканців. Конкурувати у потужності з кримськими аналогами кіровоградська станція не зможе, але підтримувати баланс в енергосистемі області – цілком! Сергій Омеляненко, голова фермерського господарства «Омелянівка» і ініціатор ідеї встановлення станції говорить: «Ми вирішили побудувати таку сонячну електростанцію тому, що електроенергія - це завжди ліквідний товар, він завжди буде потрібний. Я впевнений, що електроенергія не буде ставати дешевшою, а постійно буде зростати», - сказав пан Сергій два роки тому, коли тільки запускалася електростанція. І, як бачите, його слова виявилися пророчими!

Сонячна електростанція у селі Іванівка
Сонячна електростанція у селі Іванівка
Новоукраїнський район на Кіровоградщині – взагалі піонери по впровадженню енергозберігаючих технологій. Тут уже давно налагоджено виробництво паливних гранул, а у селі Іванівка Сергій Омельяненко свого часу першим в області встановив тепловий насос, який за рахунок природної різниці у температурі навколишнього середовища та ґрунту взимку обігріває приміщення адміністративного комплексу, а влітку працює як кондиціонер. Реалізація подібних проектів – це гарний приклад для інших міст і сіл Кіровоградщини і саме той шлях, яким необхідно рухатися у напрямку до Європи, впроваджуючи енергозберігаючі технології. Пам’ятаючи про уран та вугілля, варто переорієнтовуватися на виробництво брикетів, пеллетів і тріски, щоб максимально здешевити паливо за рахунок природних матеріалів, які знаходяться буквально у нас під ногами.

текст і фото – Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!