Кожен художник був маленьким мрійником: Двадцять років студії "Писанка"

23.10.14, 14:00

Цього тижня в обласному художньому музеї відкрилася виставка малюнків «Кожен художник спочатку був маленьким мрійником», приурочена 20-річчю Народного художнього колективу студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості.

Студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» розпочала свій шлях у 1976 році з маленького гуртка при обласному Палаці піонерів. Саме тоді на роботу до Палацу прийшла молода й талановита місткиня Світлана Стороженко. Гурток образотворчого мистецтва стрімко зростав і розширювався, адже все більше і більше юних художників бажали вдосконалювати свою майстерність та розкривати нові секрети захоплюючого світу мистецтва зі своїм педагогом. Поступово у гуртку з’являлись нові цікаві напрямки роботи: декоративний розпис, ліплення народної іграшки, тісто пластика, писанкарство. В 1999 році гурток образотворчого мистецтва отримав назву «Студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка». За 20 років роботи студії більше як 2 000 вихованців отримали можливість розкрити свої таланти, відчути потенціал і шанс реалізувати себе у майбутньому. Сьогодні керівниками колективу є Стороженко Світлана Василівна – відмінник освіти України (стаж роботи в ОЦДЮТ 38 років) та Стороженко Тетяна Олександрівна – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (стаж роботи в ОЦДЮТ 10 років).

В студії викладаються такі предмети:

-живопис;

-композиція;

-писанкарство;

-ліплення з пластиліну та солоного тіста;

-декоративний розпис.

Вихованці студії «Писанка» (а це – 150 дітей віком від 5 до 17 років) ще змалечку починають оволодівати тонкощами образотворчого мистецтва, ліплення народної іграшки та композицій з солоного тіста, декоративного розпису, писанкарства, знайомляться з історією, культурою, звичаями українського народу, творами видатних митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва України та зарубіжжя. Вже 12 років поспіль при студії працює «Недільна школа писанкарства для батьків та дітей». Даний курс писанкарства є унікальним явищем в позашкільній освіті України, адже вся родина працює поруч, разом. Така спільна праця зближує членів сім’ї, дає батькам можливість краще розуміти свою дитину, ближче познайомитись із світом її захоплень. А для дітей, в свою чергу, це можливість ще раз відчути небайдужість батьків до себе.

Учні студії беруть активну участь у різних мистецьких акціях та проектах. Так у 2012 році був започаткований новий масштабний арт-проект з вивчення та відродження стародавніх українських свят «Сонцеворот», який покликаний ближче познайомити дітей із народними святами та долучити їх до самого процесу святкування через створення атрибутів обрядів, звичаїв, через їх споглядання та безпосередню участь у них. Вже реалізовано два його етапи – «Де пташка не літає, а навесні додому повертає» та «Ой господар, господарочку, впусти в хату Маланочку!».

В лютому 2013 року студія провела велику мистецьку акцію – «Парад пташок», присвячену святу Стрітення. Більш як 300 учасників свята, а це вихованці студії, їх друзі, батьки та запрошені гості, пройшли вулицями міста із власноруч створеними пташечками-жайворонками, яскравими стрічками й повітряними кульками та голосно закликали весну. Під час святкового відкриття виставки в художньому музеї всі присутні мали змогу побачити старовинні обряди закликання весни, справжні хороводи, весняні ігри та почути гаївки у виконанні театрально-фольклорної хореографічної студії «Забава». Також вони долучилися і до Всеукраїнського фестивалю «Писанковий рай». Діти розписали близько 500 писанок, найкращі з яких представили нашу область на фестивалі в м. Києві. Кіровоградщина посіла почесне ІІІ місце, випередивши, навіть, області Західної України.

За високий рівень професійної майстерності, плідну творчу діяльність та активну громадську позицію Міністерство освіти і науки України присвоїло у 2009 році студії звання «Зразковий художній колектив», а у 2013 – звання «Народний художній колектив». Вихованці студії «Писанка» є багаторазовими лауреатами і дипломантами конкурсів, фестивалів міжнародного, всеукраїнського та обласного рівнів, серед яких – дипломи І і ІІ ступеню Всеукраїнського конкурсу великодньої атрибутики і писанок «Ой, нумо, нумо, заплетемо шума» (м. Київ, 2010); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу писанкарства «Воскресни, писанко!» (м. Київ, 2010, 2012); дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Писанкарство», «Ліплення» (м. Кіровоград, 2009, 2010, 2012); дипломи І, ІІ, ІІІ ступенів виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край» (м. Київ, 2005-2012); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу «Різдвяна зірка» (м. Київ, Національний музей архітектури та побуту України, 2013), І місце у VІІ Всеукраїнському конкурсі благодійних проектів «Добро починається з тебе» із проектом «Сонцеворот».

На виставці «Кожен художник спочатку був маленьким мрійником» представлено близько 80 малюнків дітей віком від 5 до 15 років. Це яскраві натюрморти, пейзажі, ілюстрації до відомих казок, малюнки, присвячені новорічно-різдвяним та весняним святам, виконані у техніці декоративного розпису. Всі вони віддзеркалюють такий багатогранний внутрішній світ дитини, іі мрії та сподівання, дають нам змогу зануритися у чарівний світ мистецтва. До фондового зібрання обласного художнього музею керівник студії «Писанка» Тетяна Стороженко передала малюнок Канаряна Тимофія «Сім’я».


автор - Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!