Незабаром кіровоградці побачать відео-інструкції про те, як діяти у випадку війни і тероризму

10.06.14, 14:30

Протягом двох днів кіровоградці потерпали в полоні терористів, рятувалися від некерованого натовпу, готувалися до надзвичайних ситуацій та ховалися від куль.... І все це під пильним поглядом громадського об'єднання «Спільна дія», рятувальників, правоохоронців і кінокамер. Пережити такі екстремальні події добровольцям вдалося під час зйомок інформаційних роликів для населення, які організувала «Спільна дія» за ініціативи та фінансової підтримки народного депутата України Станіслава Березкіна.


«Вся Україні і наша Кіровоградщина переживає нелегкі часи. Мусимо пройти через цей період – і тому маємо бути готовими до всього. У роликах ми хочемо дати деякі загальні поради простим людям – звичайним громадянам, які змушені пережити неспокійні дні так, щоб вийти з них цілими та здоровими», - зазначив Станіслав Березкін.

Найперше, про що дізналися учасники зйомок (а це були подружжя пенсіонерів, родина з дітьми та молода пара), як убезпечити своє помешкання під час надзвичайних ситуацій. Фахівці розповіли їм де слід зберігати документи та на що треба звернути увагу, готуючись до евакуації, а також допомогли зібрати набір речей першої необхідності, продуктів та ліків з урахуванням особливостей кожної з сімей (наявність дітей, хворобливість чи похилий вік). Під час зйомок сім’ї добровольців змогли перевірити, чи є у них під рукою все необхідне й морально підготуватися до дій в умовах евакуації.


Як уберегти своє життя й здоров’я посеред натовпу на практиці дізналися студенти, які погодилися потрапити в епіцентр уявних масових заворушень під наглядом працівників Кіровоградського УДСНС. Добровольці в наближених до реальних умовах відпрацьовували навики поведінки в натовпі: керовані порадами рятувальників вибиралися з шаленого натовпу, училися правильно падати, ховалися від уявних куль та шукали прикриття від уламків вибухових пристроїв.

«За кілька хвилин наші ноги і лікті вкрилися синяками й подряпинами, але ентузіазму від того зовсім не поменшало, адже в майбутньому набуті знання можуть врятувати наші життя», – розповів учасник зйомок Андрій Романенко. Заряджені енергією студенти настільки поринули в зйомочний процес, що виявили бажання допомогти «Спільній дії» у підготовці наступного сюжету й дружно пішли «мінувати» залізничний вокзал.


На вокзалі знімальна група розіграла справжню епопею під назвою «Чия сумка?»: залишивши в залі очікування чималу «підозрілу» чорну валізу, спостерігали за реакцією людей. Як з’ясувалося, з усіх пасажирів, які чекали прибуття своїх потягів, підозрілу сумку і зловмисника, який її залишив, помітив лише старенький дідусь, за плечима якого назбиралося чимало спогадів про бойову юність. Рятувати залізничний вокзал примчався наряд правоохоронців, які одразу огородили предмет паніки й кинулися евакуйовувати людей. Під час зйомки ніхто не постраждав й навіть не понервував, хоча деякі пасажири повірили в реальність загрози й кинулися дзвонити своїм знайомим, розповідаючи про замінування вокзалу і «міліціонерів, з якими тепер їздять власні оператори».

Подякувавши всім добровільним й випадковим учасникам зйомки, команда «Спільної дії» перемістилася до наступного знімального майданчика. А там, на віддалених складах, «терористи» тримали у полоні школярів. Цього разу «заручники» дізналися, як треба поводитися у полоні, щоб не провокувати зловмисників, ще більше наражаючи на небезпеку себе і оточуючих. Найбільше «у полоні» сподобалося найменшому учаснику зйомок – Ярославу, який ніяк не міг стримати веселу посмішку, змушуючи оператора повторно знімати один кадр за іншим.


Наостанок заручники посмакували сухарями від терористів і подякували «Спільній дії» за можливість перевірити власні сили, фізично й морально підготуватися до виживання в екстремальних ситуаціях. Побачити результати старань ГО «Спільна дія» та акторів-добровольців можна буде найближчим часом на сайті Першої електронної, Кіровоградському обласному телебаченні та в соціальних мережах.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!