Мистецтво за ґратами

07.06.14, 11:00

У четвер, 5 червня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття Всеукраїнської пересувної виставки образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю».

Експозиція містить твори, передані з пенітенціарних установ усіх областей України. Виставка – конкурс проводилася у Києві 10-20 серпня 2013 року під патронатом Глави Української Греко – Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука) з нагоди ювілею Хрещення Русі.

19 серпня 2013 року журі, до складу якого входили мистецтвознавці, богослови, громадські діячі та діти оголосило переможців та призерів.

Відібрані 50 робіт з Національного конкурсу брали участь у Міжнародній виставці образотворчого мистецтва в’язнів «Півквадратного метра свободи» у Фрайзінгу (Німеччина) 8 - 28 жовтня 2013 року, а решта творів протягом 3-х років буде експонуватися у мандрівній виставці містами України.

Експоновані твори відповідають темі прагнення людини до світла, порозуміння і дарування себе іншим. Роботи відображають як мирські, так і релігійні мотиви. Адже через образотворче мистецтво відбувається своєрідний діалог та широке залучення всіх членів громадянського суспільства до порозуміння. Після завершення Конкурсу всі без винятку учасники одержують подячні грамоти та персональний зошит із відгуками відвідувачів виставки, а переможці отримують привітання та нагороди.

Всеукраїнська пересувна виставка «Переображення Господньою Любов’ю» у співпраці з Державною пенітенціарною службою України розпочалася у серпні 2013 року у Києві та побувала у Чернігові, Полтаві, Черкасах, Дніпродзержинську та Запоріжжі.

Географія учасників виставки достатньо широка. Це Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Івано - Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області.

Є учасники і з виправних закладів Кіровоградщини, зокрема: Антонов Іван Юрійович, 1983 р.н. - «Святий Миколай», ікона, різьблення по дереву (Кир-ВК-6-1 Кіровоградська ВК (№ 6); Лубенець Олег Володимирович, 1979 р.н. - «Божа Матір», зріз і розпис по дереву (Кир-ВК-6-2 Кіровоградська ВК (№ 6); Дзюба Дмитро Сергійович, 1984р.н. - «Божий лик», сувенір, зріз і розпис по дереву (Кир-ВК-6-3 Кіровоградська ВК (№ 6).

П'яте місце серед неповнолітніх на конкурсі здобув в’язень, який надіслав свою роботу з установи Державної пенітенціарної служби України у Кіровоградській області – Кіровоградського СІЗО Фрікке Микола Григорович, 1996 р.н. - «Білий лебідь»,сувенір, орігамі (Кир-СІ-5 Кіровоградське СІ).

Всього в експозиції представлено 126 творів, переданих з пенітенціарних установ України.

Мета виставки – посприяти суспільному діалогу та процесу реінтеграції наших співгромадян, що опинилися у місцях позбавлення волі.

Після експонування у Кіровограді виставка помандрує по інших обласних центрах України.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!