На що підуть 11 мільярдів євро допомоги від ЄС?

19.04.14, 11:00

Ендрю Расбаш, керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні, 3-го квітня поспілкувався в Одесі зі студентами EU Study Days – освітнього проекту Представництва ЄС. У своїй лекції він пояснив деталі допомоги Європейського Союзу Україні, зокрема нещодавнього пакету в 11 мільярдів євро, що його ЄС виділив для підтримки Києва. Він також зупинився на 1,4 мільярдах грантової допомоги, що надаватиметься у рамках програми підтримки країн-сусідів ЄС.

Про загальну допомоги ЄС Україні. ЄС долучився до співпраці з Україною відтоді, коли країна стала незалежною, у 1991-го році. Від тих пір ЄС виділив 3,3 мільярди євро грантової (безповоротної) допомоги; ще 200 мільйонів євро будуть виділені цього року, тож до кінця року обсяг підтримки виросте до 3,5 мільярдів євро. Головна мета цієї допомоги полягає в підтримці реформ, підтримці процесу змін та європейської інтеграції.

Але якщо ми подивимося на ситуацію в кінці 2013 року – коли при владі був корумпований режим, який орієнтувався на Москву, – то муситимемо визнати, що ця підтримка не була дуже успішною.

Зараз народ України змінив свою владу. Сьогодні українська влада знову заявила про свою чітку орієнтацію на Європу, тож Європейська інтеграція залишається головним викликом у контексті великих, фундаментальних реформ, які потрібно було здійснити ще в 1990-х роках.

Про 11 мільярдів євро, які ЄС виділив для допомоги Україні. Мабуть, ви чули від Президента Європейської Комісії, Жозе-Мануела Баррозу, що ЄС виділив дуже велику кількість коштів, яку ЄС збирається надати Україні: 11 мільярдів євро. В доларовому еквіваленті це означає 15 мільярдів доларів. Саме таку суму запропонував Україні президент Росії Путін. Але, як колись сказав міністр закордонних справ однієї держави ЄС, Євросоюз хоче надати Україні 15 мільярдів доларів для підтримки реформ, тимчасом як Росія пропонувала 15 мільярдів, щоб купити всю країну. Тож вибір за вами.

Про головні складові 11-мільярдної допомоги. Пакет допомоги в 11 мільярдів євро складається з різних складових.

Велика частина цієї допомоги – це кредити від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Йдеться передусім про кредитування приватних компаній для здійснення прибуткових проектів. Хоча закордонні компанії хочуть інвестувати в Україну – бо Україна є великою європейською країною, з добрими перспективами зростання – в останні два-три роки європейські банки, які сюди інвестували, почали згортати свою присутність та продавати свої інвестиції. Допомога з боку ЄБРР стимулюватиме повернення іноземних інвестицій до України.

Іншою великою складовою є гроші від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). ЄІБ – це щось на кшталт внутрішньої банківської руки Європейського Союзу, що зосереджується на інвестиціях в інфраструктуру. Він позичає великі кошти передусім державному сектору (наприклад, на розвиток теплопостачання тощо), тимчасом як ЄБРР переважно зосереджується на приватному секторі. Утім, їхня діяльність часом перетинається.

Іншою частиною пакету є 1 мільярд євро макроекономічної позики, націленої на те, щоб підтримати економічні позиції країни. Рішення про надання цієї допомоги вже майже прийняте, і головною умовою надання цього кредиту є угода з МВФ. Нарешті, йдеться про гранти для підтримки розвитку; кожного року – це близько 200 мільйонів євро; за сім років – 1,4 мільярди євро. Це великі гроші, якими ми підтримаємо процес українських реформ та європейської інтеграції.

Про пріоритетні галузі підтримки ЄС. У період між 2014 та 2017 рокам ми запланували підтримку трьом пріоритетним галузям, а саме:

А) верховенство права, тобто реформа юстиції – починаючи від реформи правоохоронних органів, прокуратури, судової системи, пенітенціарної системи тощо;

Б) енергетика;

С) розвиток приватного сектору в контексті Угоди про асоціацію. Справді, Угода містить низку директив ЄС, що їх Україна має інкорпорувати в своє законодавство. Зазвичай ці директиви не впливають на звичайних людей в їхньому щоденному житті, але вони впливають на бізнес. І тут потрібні істотні інвестиції.

Про наближення українського законодавства до норм ЄС. Інкорпорування європейського законодавства не мусить відбуватися надто швидко, адже в Угоді прописані тривалі перехідні періоди: 5, а інколи 7-8 років, перш ніж ті чи інші норми ЄС будуть інкорпоровані в українське законодавство та виконані.

Але якщо ви ухвалюєте бізнесові рішення зараз, вам потрібно знати, як у майбутньому змінюватиметься законодавство. Наприклад, якщо ви виробляєте електроенергію і для цього спалюєте газ чи вугілля, ви маєте знати, що в ЄС існує дуже чітке законодавство щодо цих галузей – для боротьби проти забруднення повітря, яке дуже шкодить здоров’ю людей. Взагалі, Україна вже зобов’язалася виконати ці норми до 1 січня 2018 року. Але їхнє виконання означатиме великі інвестиції з боку енергетичних компаній. Враховуючи те, що в Україні ці компанії належать заможним бізнесменам, вони, мабуть, можуть собі це дозволити.

Про ефективні реформи. Першою передумовою проведення ефективних реформ є справжня віра людей в те, що ви справді можете керувати країною без серйозної корупції. Тож потрібно, аби ця віра з’явилася – а це потребує серйозних кроків з боку політичних лідерів.

Ми не маємо відповідей, але ми хотіли би підтримати людей, які (ми сподіваємося) мають ці відповіді – тобто український уряд та громадянське суспільство. Саме тому ми ініціювали так звані «контракти з розбудови держави», тобто виділення коштів для підтримки уряду, для підтримки переходу до менш корумпованої, більш нормальної системи урядування. Ми виділимо 355 мільйонів євро на цілі; це не кредит, а грант, тобто його не треба буде повертати. Його буде надано двома траншами: перший буде виплачено якнайшвидше, на основі дуже скромних умов, у першій половині цього року. Другий транш буде виділено в середині наступного року, на підставі прогресу, продемонстрованого урядом – зокрема щодо боротьби проти корупції.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!