Літніх людей в Україні захищатимуть від кривди

11.03.14, 13:00

На початку року у Києві відбулася міжнародна конференція, що підсумувала результати проекту «Попередження кривди літніх людей в Україні». За словами експертів проекту, літні люди в Україні найчастіше зазнають фінансової кривди, кривди нехтуванням, чи навіть фізичної кривди. Йдеться, наприклад, про ситуації, коли у людей намагаються відібрати коштовні речі, або позбавити майна. Бувають навіть випадки насильства.


Цей проект виконували у тісному партнерстві Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх в Україні» (ТЛУ) та організація з Великої Британії Age UK за фінансування Європейської Комісії.


«На превеликий жаль, проблеми кривди літніх людей в Україні не досліджувалися, не аналізувалися і вважалися такими, що не існують. Але волонтери ТЛУ часто зустрічалися з такими випадками. Найбільша проблема у тому, що літніх людей часто кривдять свої ж рідні люди». – розповідає Галина Полякова, виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації “Турбота про літніх в Україні”.


До участі у виконанні проекту активно долучилися сотні волонтерів похилого віку з ТЛУ. Вони опитали майже 1500 літніх людей і виявили, що 15% респондентів поскаржилися на кривду з боку родини і понад 40% – на кривду з боку чиновників. За підсумками опитування волонтери започаткували групи з виявлення випадків кривди літніх людей та надання допомоги жертвам.


За словами Галини Полякової, опитування також засвідчило, що найлагіднішою професійною групою в Україні, якій довіряють літні люди, є міліція. Міліція здатна більше захистити літню людину, аніж соціальні працівники, які не мають такого інструментарію.


«У нашій конференції участь взяло понад 100 учасників. Наше запрошення прийняли дуже багато працівників державних адміністрацій з різних областей України, органів соціального захисту, міжнародні організації. Зокрема, у конференції участь взяли представники 6-ох країн. Ми раді, що є така велика кількість зацікавлених вирішити цю проблему, адже вона потребує більш ґрунтовного підходу» – зазначає пані Галина.


Одним зі здобутків проекту стала розробка корисного інструментарію – створення при органах виконавчої місцевої влади комісій для допомоги літнім людям, які стали жертвами різних видів кривди. Така модель запозичена у Великобританії. Комісії об’єднують зусилля представників кількох професійних груп, – медиків, соціальних працівників, міліції, та місцевої влади, – і не коштують державі жодної копійки. Вони працюють разом не щотижня, а лише тоді, коли це потрібно, у певні години. Набутий досвід був проаналізований фахівцями з Міністерства Соціальної політики, які рекомендували цю модель до застосування на теренах України. На часі такі комісії вже створені у міських держадміністраціях в Миколаєві, Глухові, Хмельницькому, у кількох районах АР Крим.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!