Сьогодні - Маланки, а завтра - Василя!

13.01.14, 15:00

Свято Маланки відмічають напередодні Нового року (31 грудня за старим стилем, 13 січня за новим), ще його називають Щедрим вечором, або Щедрою (Другою) кутею. Святом Василя називають Старий Новий рік і відмічають його 1 січня за старим стилем (14 за новим). 

Останній день старого року і пер­ший день нового наші пращури відзначали як свята Маланки і Василя. Ніч перед Новим роком вва­жалась чарівною, з нею було пов'язано чимало повір'їв і ритуалів. Так, згідно легенд, заховані скарби в цей вечір «горять» і їх можна зна­йти!

На відміну від Святого вечора під час Щедрої вечері накривають багатий стіл,  де  переважають м'ясні страви. З настанням сутінок ходять ватаги  щедрувальників в карнавальних костюмах з музиками.

А от 14 січня, на Старий Новий рік, або Василя господарям слід  прокидаються рано, до схід сонця,  прибирати в хаті.  Від Святого вечора до Василя підлогу ніхто не підмітав, щоб не вимести і не винести щастя та долі з хати.

Вранці старого Нового року хлопчики з самого ранку ходять до сусідів і родичів посівати. Посівають пшеницею або житом, ячменем, вівсом. Не  посівають  горохом, оскільки вірять, що він виник зі сліз Матері Божої, і може принести сльози в родину, та гречкою “бо заведуться блохи в хаті”, або “буде суперечка”. 

Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я!

Читайте також: Щедрий вечір у бібліотеці відзначали до півночі 



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!