Кіровоградщину обрали для реалізації пілотного проекту – історичного

31.10.13, 11:00

Сьогодні в Кіровоградській облдержадміністрації радник Президента України Володимир Зубанов презентував проект щодо створення мережі українських клубів історії міст і сіл.

Кіровоградщина потрапила до числа 3 інших регіонів – Київщини, Сумщини і Рівненської області, які стали учасниками пілотного проекту зі створення мережі історичних клубів, що займатимуться наповненням національного інформаційного порталу "litopys.com.ua".

Презентуючи проект, чи не найбільше уваги Володимир Зубанов приділив саме інформаційному порталу, розробкою якого займалися рівненські спеціалісти протягом року і він уже функціонує. За задумом це має бути масштабна електронна енциклопедія історії України – тут уже є не лише довідкові статті та фото, а й відеосюжети про певні історичні події та персоналії. Наразі основою для наповнення порталу стали матеріали, підготовлені науковцями в рамках загальнонаціонального патріотичного проекту “Україна: історія великого народу”. А далі своєрідну естафету в цьому процесі мають перейняти історичні клуби на регіональному рівні, що формуватимуться на базі шкіл, вишів, бібліотек тощо. Прогнозується, що найбільш активними учасниками можуть стати учні та студенти, зрозуміло, що підготовлені ними матеріали необхідно буде ретельно перевіряти, і це завдання ляже на плечі спочатку регіональної експертної групи, а далі – республіканської. Республіканську експертну групу сформували історики з ім'ям, зокрема, Михайло Відейко, Наталя Абашина, Борис Черкас, Віктор Горобець, Станіслав Кульчицький, Олександр Донік. Варто відзначити, що лише пройшовши два етапи фільтрації стаття зможе бути оприлюднена на інформаційному порталі. А от перед бібліотеками стоятиме завдання оцифровувати наявну історичну літературу. 

Учасники презентації, серед яких були представники не лише профільних департаментів та управлінь облдержадміністрації, як-то освіти, культури, комунікацій з громадськістю, інформаційної діяльності, а й викладачі вишів, вчителі-історики, а також голова громадської ради при облдержадміністрації, директор обласного архіву, підтримали проект, ні у кого не виникло жодних сумнів щодо його доцільності. Проте окремі зауваження організаційного характеру все ж таки прозвучали. Зокрема, проректор КДПУ ім. Володимира Винниченка Ірина Козир цікавилася, як витримуватимуться авторські права під час оприлюднення на сайті оцифрованої літератури. Наразі це питання вивчається на рівні профільного міністерства. 



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!