Тепер достовірну інформацію про планування сім’ї можна отримати онлайн

12.06.13, 12:46

http://plana.org.ua
http://plana.org.ua
Сучасний прогрес та новітні технології досить жваво проникли у повсякденний побут українців. На жаль, у питаннях планування сім’ї українці залишаються небезпечно консервативними. Перерваний статевий акт, як засіб планування сім’ї та аборт, як метод контролю над народжуваністю –ось арсенал сучасної сім’ї, відповідно до обговорень користувачів різноманітних Інтернет-форумів.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку «Здоров’я жінок України» разом з Фондом народонаселення ООН в Україні виступили ініціаторами створення сайту, що присвячений питанням планування сім’ї та репродуктивному здоров’ю. Про це стало відомо під час презентації сайту у м.Кіровоград.

Наталя Карбовська, заступник директора Програми «Здоров’я жінок України» говорить, що згідно з офіційною статистикою, стан справ у сфері репродуктивного здоров’я не виглядає оптимістично:  «Щорічно близько 300 тисяч дівчат-підлітків вступають в репродуктивний вік, а третина всіх українських підлітків (згідно з дослідженням HBSC) вже розпочинають статеве життяу віці 14-15 років. Безумовно, що знання підлітків у цій сфері є незначними, найближче оточення має аналогічний рівень знань, а різні джерела в мережі Інтернет надзвичайно часто суперечать один одному і потрібно провести неабиякий аналіз, для того, щоб зрозуміти, де правда». За словами Наталі Карбовської, у подальшому житті стан репродуктивного здоров’я дуже часто погіршується. Нерідко – через брак інформації про методи планування сім’ї, оскільки з початком активного статевого життя не часто покращуються знання про методи планування сім’ї. Свідченням може бути рівень абортів – в Україні 24 % вагітностей закінчуються абортами (2009 рік), в той час, як у східній Європі цей показник становить 14 %, Західній Європі – 3%, в Африці – 11%».

Хоча, на думку Наталі Карбовської, сучасні методи планування сім’ї і є тією цивілізованою альтернативою небажаним вагітностям, які часто призводять до абортів. «Насправді в Україні методи панування сім’ї наявні у доступності для будь-якої категорії населення, тому, напевне, лише брак достовірної інформації (міфи) або ж взагалі повна відсутність знань про такі можливості, зупиняє українські сім’ї від їх використання, а, відтак, і збереження свого репродуктивного здоров’я», підкреслила Наталя Карбовська.

Павло Замостян, Заступник Представника Фонду народонаселення ООН, акцентував: «Однією з важливих основ репродуктивного здоров`я є добровільне планування сім`ї. Доступ до планування сім`ї може запобігти виникненню 70% випадків небажаної вагітності і тим самим знизити кількість абортів і зберегти здоров`я і життя матерів». Павло Замостян повідомив, що Фонд народонаселення ООН разом з іншими міжнародними організаціями, підтримує необхідність проведення інформаційних кампаній на тему планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, оскільки доступ до достовірної сучасної інформації про існуючі методи планування сім’ї має потенціал знизити негативні тенденції, у сфері репродуктивного здоров’я.Серед іншого, Представництво ООН розробило серію плакатів зовнішньої реклами, яка закликає дбати про своє здоров’я, зокрема репродуктивне.

Ельза Лещенко, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Кіровоградської обласної державної адміністрації також виступила перед учасниками презентації, адже для освітніх закладів області презентація Всеукраїнського сайту з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я має важливе значення - регіон надзвичайно активно долучився до співпраці з міжнародними організаціями у сфері планування сім’ї.

Українці продовжують користуватись ненадійними джерелами інформації, анонімними публікаціями в мережі Інтернет, що сприяє подальшій популяризації міфів про сучасні методи планування сім’ї, тим самим віддаляючи жінок та чоловіків від досягнень сучасної науки, що дозволяють дбати про своє репродуктивне здоров’я у безпечний та цивілізований спосіб.

Сайт має адресу www.planA.org.ua,яка натякає, що завжди План Б, вважався додатковим сценарієм на випадок Надзвичайної пригоди, в той час, коли наявність надійного Плану А може убезпечити від неприємних несподіванок. Саме така перевірена та надійна інформація міститься на сайті, який закликає подбати про своє майбутнє заздалегідь, оскільки навіть девіз цієї ініціативи говорить: «Майбутнє варто планувати!».

Також, на допомогу сайту, створено Всеукраїнську інформаційну лінію з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я. Зателефонувавши на номер 0 800 50 27 57, можна безкоштовно проконсультуватись з лікарями, які допоможуть розібратись, якщо жінка має сумніви чи упередження стосовно того чи іншого методу планування сім’ї.

  Детальнішу інформацію Ви можете дізнатись звернувшись до організаторів:
044 498 24 92 – Програма USAID «Здоров’я жінок України»
044 253 00 53 – Фонд народонаселення ООН в Україні


Довідково:

Програма «Здоров’я жінок України» - це п’ятирічна Програма (2011-2016 рр.) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програма впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона. Мета програми «Здоров’я жінок України» - сприяти збереженню репродуктивного здоров’я жінок та пар України шляхом покращення використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи непланованій вагітності та абортам.

Фонд народонаселення ООН розпочав свою роботу в Україні в 1997 році з реалізації окремих проектів. З 2012 року ФН ООН реалізовує другу Програму співробітництва з Україною, яка зосереджена в трьох взаємопов'язаних сферах: 1)  Репродуктивне здоров’я та права, 2)  Народонаселення та розвиток, 3)  Гендерна рівність.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!