До Дня пам’яток історії та культури

18.04.13, 16:56

В Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Історія, що в камені застигла…» до Дня пам’яток історії та культури.

День пам'яток історії та культури, відзначається щорічно 18 квітня - у Міжнародний день пам'яток і визначних місць, відповідно Указу Президента України від 23 серпня 1999 року N 1062/99. Ініціаторами заснування свята були вчені, архітектори, реставратори, працівники державних органів охорони пам’яток історії та культури.

Поглиблений інтерес і турбота про пам’ятки історії та культури – характерні прикмети нашого часу. Не вартий майбутнього той народ, що не цінує минулого. Про далекі часи нам нагадують архітектурні споруди, створені давньоруськими майстрами, тисячі пам’ятників, обелісків, меморіальних знаків. Всі ці пам’ятки мають неоціненне історико-культурне значення, вони охороняються державою, їх недоторканість гарантує Конституція України.

Культура – це генетична пам'ять народу. Це той духовний зв'язок поколінь, без якого в народу немає майбутнього. Збереження та збагачення культурної спадщини України – це життєво важлива мета, досягти якої можна тільки об’єднавши зусилля держави, громадськості та меценатів. Без належного догляду та уважної турботи безцінні пам’ятки історії та культури можуть бути безповоротно втрачені. Зберегти їх для нащадків та майбутнього – ось шляхетна місія та прямий обов’язок теперішнього покоління.

В експозиції представлено живописні твори із фондового зібрання музею, які презентують чудові архітектурні пейзажі України та інших країн. Автори переважної кількості цих робіт – кіровоградські художники, чия слава сягнула далеко за межі Кіровоградщини.

Експозиція презентує роботи таких видатних майстрів пензля як Петро Оссовський «Псковський Кремль весною» (1987) та «Свята гора» (1987), Михайло Надєждін «Сонячне світло. Хутір Надія» (2007), Анатолій Горбенко «Святі місця Флоренції» (1999), Сергій Шаповалов «Зимовий день» (1992), Юрій Вінтенко «Монастирище» (2010), Фелікс Полонський «Прем’єра» (2007), Леонід Бондар «Обласний художній музей» (2002), Сергій Шишко «Київ. Площа Богдана Хмельницького» (1954), Костянтин Трохименко «Московський Кремль» (1957), Іван Пилипенко «Дальні печери» (2006). Різноманіття унікальних архітектурних перлин та техніки їх виконання створюють неповторний мистецький колорит даної експозиції.

Також під час відкриття виставки «Історія, що в камені застигла…» до Дня пам’яток історії та культури було здійснено перегляд відеопрезентацій на тему: «Пам’ятки архітектури України (кін. Х – поч. ХХ ст.)», «Культурна спадщина. Пам’ятки архітектури, містобудування та садово-паркового мистецтва» та «Пам’ятки архітектури в образотворчому мистецтві (з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею)».

Проведення заходів в Кіровоградському обласному художньому музеї до Дня пам’яток історії та культури – це ще одна можливість нагадати суспільству про необхідність збереження культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства.

автори - Ольга Шаповал - зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею, Олег Юрченко – старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею





Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!