Микола Садовський: маловідомі сторінки життєпису корифея” та огляд сучасної літератури про визнаного театрального діяча

29.01.2019
29.01.2019

29 січня 2019 року об 11.00 у відділі мистецтв відбудеться бесіда “Микола Садовський: маловідомі сторінки життєпису корифея” та огляд сучасної літератури про відомого театрального діяча. Серед представлених книг: роман Юрія Хорунжого “Садовський садить сад з Марією і без”, монографія Ганни Веселовської “Театр Миколи Садовського”, театрознавчі розвідки Василя Андрійцьо “Микола Садовський і Закарпаття” та “Руський театр Товариства “Просвіта” в Ужгороді (1921-1929)”.

Учасники заходу - слухачі відділення краєзнавства Народної школи при Духовному центрі Кіровоградщини - дізнаються про діяльність Першого українського стаціонарного театру Миколи Садовського у часи УНР, про роботу корифея в Ужгородському руському театрі Товариства “Просвіта”, про участь у зйомках фільму “Коріатович” (або “Чарівний перстень Карпат”), про роки, проведені в еміграції, та про повернення на батьківщину. Бесіда супроводжуватиметься переглядом рідкісних фотодокументальних матеріалів.

Мистецький захід відбудеться в обласній бібліотеці ім.Д.І.Чижевського за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24.

Коротка довідка

Садовський Микола Карпович (справжнє прізвище Тобілевич) — український актор, режисер, громадський діяч, корифей українського побутового театру.

Народився 13 грудня 1856 року у с. Кам'яно-Костувате (нині Братського району Миколаївської області).

Навчався у Херсонській чоловічій гімназії та Єлисаветградському земському реальному училищі. Замолоду брав участь в аматорських театральних гуртках. Учасник Російсько-турецької війни 1877-1878 рр.

З 1881 р. - у професійному театрі у трупах Г. Ашкаренка, М. Кропивницького, М. Старицького. У 1888 р. організував власну трупу. У 1898 р. трупа М. Садовського об'єдналася з “Товариством російсько-малоросійських артистів” братів Тобілевичів (І.К. Карпенка-Карого та П.К. Саксаганського).

У 1905 р. очолював театр “Руська Бесіда” у Львові.

У 1906 р. заснував перший український стаціонарний театр у Полтаві.

У роки української державності М. Садовський працював головним уповноваженим у справах народних театрів. З червня 1919 р. - головноуповноважений з питань організації народних театрів для фронту і тилу на території УНР. У 1920 році емігрував до Галичини, з 1921 р. очолював театр «Просвіти» в Ужгороді. З 1923 р. жив у Празі.

На батьківщину повернувся 1926 року. Працював у різних театрах Києва.

Помер 7 лютого 1933 року в м. Києві.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!