Художник архітектури Яків Паученко

21.03.2016

Урочистості з нагоди відзначення 150-річчя з дня народження єлисаветградського архітектора Я.В.Паученка Презентація тематичної виставки та каталогу «Художник архітектури Яків Паученко» відбудуться у понеділок, 21 березня 2016р. о 15-00 год. художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна м. Кіровоград, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 89, тел. (0522) 22-46-95.

У понеділок,
21 березня 2016р. в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна в рамках заходів на виконання розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 25 грудня 2015 року №524-р «Про відзначення в області 150-річчя від дня народження видатного земляка, архітектора Якова Паученка» та розпорядження Кіровоградського міського голови від 2 лютого 2016 року №17 «Про відзначення 150-річчя від дня народження видатного земляка, архітектора Якова Паученка» відбувається презентація тематичної виставки та каталогу «Художник архітектури Яків Паученко», присвячені 150-річчю з дня народження відомого єлисаветградського архітектора Я.В.Паученка.

Тематична виставка є унікальною, на ній експонуються оригінальні документи та фотознімки з архіву Я.В.Паученка, які довгий час зберігалися у вдови художника Н.Г.Осмьоркіної у Москві (РФ), та копійні матеріали з фондів Державного архіву Кіровоградської області, Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.П.Чижевського, Російського Державного архіву літератури та мистецтв, а також авторські фото члена Національної Спілки журналістів України та Національної Спілки фотохудожників України І.М.Демчука з експозиції виставки «Зупинись і замилуйся», присвяченої 145-річчю з дня народження Я.В.Паученка, презентованої у 2011 році в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна. Архітектурні проекти, родинні фотознімки, численні документальні матеріали розповідають про життєвий шлях Якова Васильовича Паученка, сповнений невтомною творчістю і плідною архітектурною діяльністю.

Яків Васильович Паученко (21 березня 1866р. – 29 жовтня 1914р.) - один з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кіровограда (Єлисаветграда). За його проектами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування - архітектурний комплекс лікарні Червоного Хреста Святої Анни (пологовий будинок № 2 ім. Св. Анни, вул. Ганни Дмитрян (Щорса),1), лікувальні Гольденберга (міська лікарня № 3, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 45), Вайсенберга (управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації, вул. Чміленка, 74), Мейтуса (музична школа № 1 ім. Г.Г.Нейгауза, вул. Чміленка, 65), приміщення Відділення Міжнародного кредитного банку (ресторан «Primo Violino» вул. Дворцова, 17), прибуткові будинки Гостиного двору (управління СБУ в Кіровоградській обл., вул. Дворцова, 9) та театру «Ілюзія» (Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю школа мистецтв вул. Дворцова, 7) та Свято-Вознесенський собор у місті Бобринці Кіровоградської області. Єлисаветградська газета «Голос Юга» 1914 року писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…»

Я.В.Паученка безперечно можна вважати представником історико-романтичної та еклектичної течій в архітектурі кінця ХІХ - початку ХХ ст. Я.В.Паученко робив все, що було в його силах, аби привнести в провінційне місто дух культури і мистецтва, а опорою цієї діяльності завжди був його будинок, в якому нині розташовано художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна. Ця споруда, яка є високопрофесійним зразком поєднання провідних стильових напрямків архітектури того часу, була своєрідною візитівкою зодчого. Власний будинок відображав сутність його творця, в ньому завжди панувала атмосфера творчості, в якій, до речі, виховувався і його племінник О.О.Осмьоркін - згодом відомий художник, професор живопису. Я.В.Паученко прожив коротке життя – 48 років, він помер 29 жовтня 1914 року і був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося його місто, в якому ми живемо. Кіровоградці гідно шанують пам’ять талановитого зодчого Я.В.Паученка. Кіровоградська обласна рада в 2002 році заснувала обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка, якою 1 липня, в День архітектури України, відзначаються кращі досягнення сучасних архітекторів, науковців та художників Кіровоградщини.

УДППЗ «Укрпошта» в 2006 році за ініціативою художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна до 140-річчя з дня народження Я.В.Паученка випустила художній маркований конверт «Яків Паученко – архітектор» та провела в музеї акцію спецпогашення штемпелем Першого дня, а в 2014 році за пропозицією Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта» з нагоди відзначення 75-річчя створення Кіровоградської області представила архітектурні доробки Я.В.Паученка у поштових марках - Свято-Вознесенський собор у Бобринці в поштовому блоці «Краса і велич України. Кіровоградська область» та Пам’ятка архітектури кінця XIX століття Театр «Ілюзія», в будівлі якого нині розташований Кіровоградський обласний загальноосвітній навчально-виховний комплекс гуманітарно-естетичного профілю, окремою маркою на конверті з історичною довідкою про архітектора. У 2016 році за ініціативою художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та Кіровоградської обласної організації Національної Спілки архітекторів України згідно з розпорядженням Кіровоградського міського голови від 19 лютого 2016 року №24 «Про перейменування вулиць, провулків та інших об’єктів топоніміки міста» вулиця Леніна і Дворцова (від Великої Перспективної і до кінця) названа іменем Архітектора Паученка.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!