​Чи будуть в Україні саджати за грати за дискримінацію інвалідів?!

18.07.2014

Кажуть, що рівність полягає в тому, щоб до кожного ставитись особливо. Генеральна Асамблея ООН ще у грудні 2006 року прийняла Конвенцію про права інвалідів, яка передбачає основні стандарти забезпечення та захисту прав людей з інвалідністю. Згідно з цими стандартами люди з інвалідністю повинні бути повноправно включені в загальний соціальний процес. При цьому, в центрі уваги знаходиться тепер вже не інвалідність, а сама людина з інвалідністю, яка має бути здатна, наскільки це можливо, самостійно жити в суспільстві. Конвенція про права інвалідів вступила в силу 3 травня 2008 року… Досі Україна Конвенцію не підписала.

Тим часом внутрішньодержавні реформи, які б закріплювали правозахисний механізм, запропонований Конвенцією, могли би сприяти поліпшенню справи розв`язання проблем людей з інвалідністю на Кіровоградщині. Особливо зважаючи на зміни, які вніс Президент України у закон "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні".

Ці зміни передбачають, що відтепер настає кримінальна відповідальність у разі дискримінації за ознакою інвалідності. Наприклад, пряме або непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками інвалідності передбачає штраф у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,4 тис. - 8,5 тис. грн) або обмеження волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років. Ті ж дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також скоєні посадовою особою, караються штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. до 17 тис. грн) або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні на строк до 3 років. Дії, які були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Наскільки змінилася ситуація в Україні та на Кіровоградщині за останні роки і з моменту підписання Президентом України згаданого закону?! Щоб обговорити цю ситуацію – у п’ятницю, 18-го липня о 16.00 у Кіровограді відбудеться круглий стіл за участі лідерів громадських організацій, представників влади.

Запрошуємо! Адреса: Студія на вулиці Дворцовій, 12 у м. Кіровоград – початок о 16.00. Контактна особа: Вікторія Талашкевич, 050-321-39-19



Комментарии

Алена Дариева16 июля 2014 16:09
0
Тема очень актуальна и давно! К сожалению в городе очень мало мест которые приспособлены к особенным потребностям людей и особенно детей.Каждый поход с ребенком в детское кафе или кинотеатр превращается в эпопею и зачастую не совсем приятную..Но больше всего бросается в глаза невоспитанность и нетерпимость .Сложно объяснять ребенку почему незнакомые люди так себя ведут ,когда ты стараешься воспитывать и прививать только лучшие человеческие качества не взирая на физиологические особенности.И все же хочется верить ,что наше общество будет просто хорошо относится к людям с ограниченными возможностями а не будет боятся штрафа или строка.
Ответить
Вікторія Талашкевич16 июля 2014 20:56
0
Алена, будем рады видеть вас на круглом столе!
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!