"Рушникові доріжки"

25.06.2013
25.06.2013

У вівторок, 25 червня о 14:00 обласна бібліотека імені Чижевського запрошує у Відділ краєзнавства, де відбудеться відкриття виставки "Рушникові доріжки".

До Дня Конституції України клуб народних ремесел „Ниточка” традиційно підготував експозицію українських рушників. Рушники, як і люди, мають власний життєпис. Вони народжуються під співи майстринь у світлицях, вірно слугують, супроводжуючи людину все життя і так само відходять, втративши дбайливих господарів.

Про кожен рушник можна розповісти історію, що гідна окремого оповідання чи й повісті. Спільним для представлених у „Рушникових доріжках” полотняних скрижалях є те, що створені вони були у нашому степовому краї, а відтак є матеріальним свідченням нашої культури і нашої епохи. Вишиті переважно гладдю, але є і рушники, мережані хрестиком. Всміхаються мальви і ружі, підморгують братки, полум’яніють маки і гордовито роззираються довкола пишні троянди, кутаються в мереживні китиці скромні фіалки, тихенько подзенькують дзвоники, туркочуть у парі голуби, переплітаються волошки із золотим колоссям. Наше степове різнотрав`я і золотосинь. Вони розмовляють із нами мовою символів, мовою краси, вони не хочуть, аби перервалась нитка часу, що єднає покоління. Вони несуть з глибин часу код народу. Невмолимий і буремний час залишив свої автографи на їхніх крилах, але вони не приховують власних зморшок та життєвої втоми – вони чесно слугували людям, несучи естафету добра від серця до серця, прикрашаючи життя і нагадуючи про вічність краси.

Протягом року працюватимуть майстрині, створюючи власні, неповторні вироби, синтезуючи минуле і сьогодення, і до Дня Конституції України у наступному 2014 році вони представлять вже сучасні рушники, а потім знову до нас промовлятимуть старовинні вишивки, що протягом року поповнять скарбнички членів клубу.

Запрошуємо всіх земляків та гостей міста переглянути виставку, яка буде експонуватись протягом липня у відділі краєзнавства (ІІІ поверх, кімната 309). Завітайте до нас! Твори народного мистецтва та книга відгуків чекають на ваші враження, думки та ідеї.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!