Удосконалення системи планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я

05.04.14, 9:00
фото - http://1.bp.blogspot.com
фото - http://1.bp.blogspot.com

Наказ МОЗ України від 29.11.2013 № 1030/102 «Про удосконалення системи планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я в Україні», реєстрація в Міністерстві юстиції України 20.12.2013 за №162/24694, прийнятий в рамках реалізації Державної програми "Репродуктивне здоров'я нації" на період до 2015 року.

В Наказі визначені основні завдання служби планування сім’ї та охорони репродуктивного здоров’я, організація діяльності служби планування сім’ї, обов'язки спеціалістів з питань планування сім’ї, затверджені положення про центри/кабінети планування сім’ї.

Згідно Наказу, в кожній адміністративно-територіальній одиниці має бути створено центр або кабінет планування сім'ї та репродукції людини. При цьому професійна підготовка медичного персоналу для надання консультацій з питань планування сім'ї є однією з ключових гарантій високої якості надання медичної допомоги в цій сфері.

Окрім надання консультування та медичної допомоги з питань планування сім'ї до завдань служби планування сім’ї входить і здійснення просвітницької діяльності, спрямованої на забезпечення населення необхідною інформацією про сучасні методи контрацепції та формування засад здорового способу життя, в тому числі безпечної статевої поведінки.

Відповідно до Наказу, медична допомога з питань планування сім'ї може надаватися як лікарями-акушерами-гінекологами та підготовленими з цих питань акушерками, так і лікарями загальної практики - сімейними лікарями та підготовленими молодшими спеціалістами з медичною освітою.

В Наказі також описано особливості організації надання допомоги з планування сім'ї різним цільовим групам та у відповідності до періодів життя.  Окрім того, описано структуру системи планування сім'ї та репродуктивного здоров'я в Україні та особливості надання медичної допомоги з планування сім'ї на різних її рівнях. Додатково подається класифікація категорій медичних критеріїв прийнятності використання методів контрацепції, а також  порядок проведення консультування з питань планування сім'ї і репродуктивного здоров'я.

Повний текст Наказу - на сайті Верховної Ради В зв’язку із процесами швидких змін в законодавчій та нормотворчій діяльності, авторський колектив бюлетеню рекомендує звертати увагу на першоджерела

Джерело: Бюлетень з репродуктивного здоров'я, що видається БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї»



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!